Do vrha sv.Nikole

Iako više nema mnogo mjesta na koje nije kročila ljudska noga, ponekad vrijedi nanovo otkriti neka zaboravljena mjesta skrivene istinske ljepote. Jedno takvo mjesto je i vrh svetog Nikole na 628 metara nadmorske visine ujedno i najviši vrh na otoku Hvaru.
Ne tako davno predjeli oko sv. Nikole bili su puni života. Kada bi zima popustila mnogi su se žitelji sela, koja se nalaze u podnožju, polako selili u više predjele gdje su čuvali stada i obrađivali zemlju.
Iako danas više nema stoke još uvijek se obrađuju vinogradi i maslinici. Stanovnici otoka sigurno jednom godišnje posjećuju planinu i iz vjerskih razloga, na dan sv. Nikole. Možda su upravo hodočasnici preteče današnjim turistima planinarima jer se jedni i drugi penju iz nekoristoljubljivih razloga.
Otočne planine prava su poslastica za ljubitelje hodanja i penjanja. U pohod na sv. Nikolu možete započeti iz nekoliko pravaca, s obale na južnoj strani iz sela Svirći, Dola ili s vidikovca zapadno od Staroga Grada.
Rekreativcima i biciklistima preporučamo krenuti s vidikovca. Nakon nekoliko kilometara makadamske ceste bez teških uspona i padova doći ćete podno same stijene na najvišem vrhu.
Vrh se uzdiže iznad sela Sveta Nedjelja prema kojoj se spuštaju južne litice sv. Nikole. Ako je lijepo i bistro vrijeme s vrha se može vidjeti i otok Vis. Kada se s grebena sv.Nikole pogleda prema podnožju planine, imati ćete osjećaj da ste upravo na vrletnim vrhovima. S tog mjesta zaista nije teško razumjeti zašto su nekoć ljudi svoja svetišta gradili upravo na ovim visinama.
Sv.Nikola zaštitnik je putnika i pomoraca pa se u njegovu čast sagradila crkvica i to s mjesta gdje se najbolje vide kopneni i pomorski putovi. Crkvica na najvišem vrhu otoka Hvara pod nazivom Od brda ( De Monte) prvi put se spominje 1495. godine. Iz dostupnih dokumenata vidi se da su crkvu sagradili mještani Vrbanja i Sviraća a u njenoj izgradnji sudjelovali su i brodari iz Vrboske. Nekoliko puta je uništavana od udara groma, ali svaki put obnavljana. Povratak s vrha sv.Nikole preporučavamo preko Purkinog kuka i sela Dol, sjeverno od Staroga Grada.


30.12.2016.

TAXI USLUGE

Kontakte TAXI koncesionara na području Staroga Grada možete doznati ovdje.

30.12.2016.

VOZNI RED AUTOBUSA

Vozne redove autobusa na otoku Hvaru možete provjeriti u nastavku.

30.12.2016.

VOZNI RED BRODOVA I KATAMARANA

Vozni red brodova i katamarana na otok i sa otoka Hvara možete pogledati u nastavku.
Share |