MaslinaMaslina, barem onih divljih, bilo je na otoku i prije dolaska Grka. Pojavom grčke civilizacije u IV.st. prije Krista, neodvojive od kulture maslinova ulja, sigurno je značilo početak kultiviranih nasada tog dugovječnog stabla, skromnih potreba za tlom i njegom. Plod masline osim za jelo koristio se i za dobivanje ulja a ulje za pravljenje sapuna u proizvodnji mirisa, u medicinske svrhe i kao gorivo za rasvjetu (svjetilke uljanice). Tako je bilo oduvjek i ostalo je i do danas, osim za rasvjetu.
Način prerade maslina tisućljećima je isti: zreli plodovi se najprije melju, a onda se iz tjesta od zdrobljenih maslina, pod pritiskom i uz pomoć vode kojom se tjesto poljeva, cijedi ulje. Najstarija preša za preradu maslina pronađena je u ruševnim prostorijama gospodarske zgrade iz III st. u blizini sela Dol a na brijegu Maslinoviku usred Starogradskog ,sačuvana još iz antičkih vremena, preša - uklesana u živac-kamen.
Jednostavniji mlinovi iz kasnijih vremena mogu se vidjeti u svim otočkim selima: to su kamena korita u kojima se masline melju uz pomoć teškog kamenog kola. U antici se maslinovo ulje čuvalo u velikim okruglim keramičkim posudama - pitosima čijih ostataka ima svugdje po starogradskom polju. Kasnije su se upotrebljavale posebne posude izdubljene u kamenim blokovima - kamenice, koje se još i danas mogu naći u otočkim konobama.
Nekada su stabla maslina bila visoka da koze i ovce nebi pobrstile njihovu krošnju. Danas su krošnje bliže tlu kako bi se lakše obrale.
Najčešća i najstarija sorta maslina na otoku je oblica, krupnog i oblog ploda, drobnica, sitnog ploda i levantinka, koja u imenu čuva trag podrijetla s Levanta odnosno iz Grčke i Bliskog istoka. Posljednjih godina mnogi se maslinici obnavljaju i sade se novi, na otoku Hvaru danas postoji oko 140.000 stabala maslina, a uz četiri stare otvorene su i tri moderne uljare.


18.04.2017.

VOZNI RED AUTOBUSA

Vozne redove autobusa na otoku Hvaru za period od 18.04. - 01.06.2017 možete provjeriti u nastavku.

30.12.2016.

TAXI USLUGE

Kontakte TAXI koncesionara na području Staroga Grada možete doznati ovdje.

30.12.2016.

VOZNI RED BRODOVA I KATAMARANA

Vozni red brodova i katamarana na otok i sa otoka Hvara možete pogledati u nastavku.
Share |