Starogrojski paprenjokNajstariji spomen starogrojskih paprenjokih ostavio nam je Petar Hektorović. Ovaj zapis nalazi se u poznatom spjevu Ribanje i ribarsko prigovaranje iz 1556. godine. Djelo je opis trodnevnog ribarenja, putovanja od Staroga Grada do Šolte i natrag. Pjesnik Petar Hektorović plovi u društvu dvojice ribara, Paskoja i Nikole. Sobom na put ponesoše: dobra vina muškatila, slatka vina (prošeka), turte, meda u satju, sira kaškavala, voća i  paprenakov.
Glavni sastojak paprenjoka je med, pšenica koju su Hektorovićevi težaci uzgajali u plodnom Starogradskom polju, mljeli u mlin koji se nalazio u Tvrdalju a maslinovo ulje dobivali su iz maslinika obitelji Hektorović. Za paprenjoke još nedostaje prošek. U konobi u Tvrdalju od dobra i kvalitetna grožđa, pravio se prošek.Jedino što se u Tvdalju nije moglo uzgojiti, bile su mirodije-cimet, klinčići, oraščići. No u ono vrijeme nije ih bilo problem nabaviti jer se starogradska luka nalazila na putu između Venecije, Dubrovnika i mnogih sredozemnih luka, među kojima se odvijala trgovina.
Cimet, klinčići i oraščići u Starome Gradu, sve do sredine 20. stoljeća nazivali su se jednim imenom – papor. Odatle i ime ovim kolačima – paprenjoki.

Kako se prave paprenjoki

Večer prije prokuha se kilogram meda. Kada uzavre i zapjeni, žlicom se digne pjena. Klinčići se istuku na dasci drvenim čekićem te se stave u zagrijani prošek. Šafran se poprži, razmrvi i stavi također u dobro zagrijani prošek.
U med se stavi jedna četvrtina litre maslinovog ulja. Procijedi se prošek s šafranom i prošek s klinčićima. Ukupno se doda jedna četvrtina litre prošeka.
U tu smjesu doda se malo cimeta, malo oraščića i na kraju brašno s malo sode bikarbone. Brašna se stavi toliko da tijesto bude mekano. Ostaviti pola sata da miruje. Dio tjesta stavi se na dasku i doda još brašna. Izreže se na jednake djelove. Pojedini komadići mjese se rukom i prave kuglice. 
Tjesto se stavi na metalnu nauljenu tacnu za pečenje i rukom se oblikuje paprenjok. Peće se na 200 stupnjeva dok ne potamni.
Ukrašavati ih možete čim se ohlade. Na jedan bjelanjak stavi se oko 15 dag šečera u prahu te se nakon toga paprenjoki ukrašavaju.  
 
Autor teksta: Marica Buratović


01.10.2017.

VOZNI RED AUTOBUSA

Vozne redove autobusa na otoku Hvaru za period od 01.11.2017. - 18.04.2018. možete provjeriti u nastavku.

23.08.2017.

NOVA INTERNET STRANICA TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA STAROGA GRADA

Obavještavamo vas da novu internet stranicu Turističke zajednice grada Staroga Grada možete pogledati na: www.stari-grad.eu

22.06.2017.

VOZNI RED BRODOVA I KATAMARANA

Vozni red brodova i katamarana na otok i sa otoka Hvara možete pogledati u nastavku.
Share |